DONJI ZAGON

NAPRAVILI: EDI MAĐAR i FILIP BARIČEVIĆ

Wednesday, February 07, 2007

O DONJEM ZAGONU


U prvoj četvrtini XVII. stoljeća pred najezdom Turaka, doselile su se u ove krajeve porodice koje nose prezimena: Tomići, Rubčići, Jovanovići, Peričići, Deranje i Baričevići. Predaja govori da su se ove porodice u općoj seobi bile naselile na područje oko Smokvice, ali su im Frankopani dodijelili bolje zemljište zapadno od Ledenica, a za vrijeme njihove vlasti bili su im goniči mula koje su prenosile sol, ulje i vino u Ogulin, Karlovac i Ozalj, a odatle žitarice u primorje.


Donji Zagon čini jedno, istoimeno selo, nastalo između Ledenica, Novog i Gradine. Tu žive porodice istih prezimena kao i u Gornjem Zagonu i porodica Baričevići. Donji Zagon ima zajedničku crkvu Sv. Antona sagrađenu 1901. godine i zajedničko groblje. 1014. godine sagrađena je zgrada za župni ured, u kojoj je 1920. otvorena i osnovna škola.U ovom selu nije toliko izražena pojava raseljavanja kao u drugim zaobalnim selima. Donji i Gornji zagon pripada katastarskoj općini Novi.

VIŠE O OPĆINI NOVI

VIŠE O DONJEM ZAGONU

1 Comments:

Blogger rojovan said...

Very interesting post!!!
I am in the United States - but my family is from the Donji Zagon area. Jovanovic is the family name - they were from Krasnica about 100 years ago

I would like to hear from you if you get this message !!!

11:11 PM  

Post a Comment

<< Home